Kanin: Skötselråd kanin

Skötselråd till kanin

BildnamnPå bilden visas en dvärgvädur

KANINER som blir rätt behandlade blir mycket tillitsfulla och bra sällskapsdjur även för små barn. Lämpligast att ha inomhus är dvärgkaninerna; Hermelin (korta upprättstående öron) och Dvärgvädur (långa hängande öron). Kaniner bör hållas tillsammans. Det är lättast att sammanföra två stycken unga ej könsmogna djur. Hanar kan även kastreras om man vill hålla en hane och hona tillsammans(den kombinationen brukar fungera bäst i längden). Då skall hanen kasteras vid 3 månaders ålder.
Kaninerna brukar kunna tränas att bli rumsrena.
Kaninerna kan hållas utomhus året runt i burar speciellt avsedda för utomhusbruk. 

FAKTA OM KANINEN

Kanin heter på latin: Oryctolagus cuniculus dom.. Kaniner finns i vilt tillstånd nästan överallt. Kaninerna blir könsmogna vid 3-6 månaders ålder, men bör inte paras förrän vid ca 5 månaders ålder. Honan är dräktig i ca 30-33 dygn. Hon bygger ett bo av sin egen päls och ståmaterial där ungarna föds nakna och blinda. De diar i ca 6 veckor och är därefter självständiga. Dvärgkaninerna får sällan fler än 5 ungar i en kull. Vuxna dvärgkaniner väger mellan 1,2-2,5 kg. medelåldern är ca 6-8 år , men kan bli upp till 12 år gamla.

Kaninen är dagaktiv(främst morgon och kväll). 

Kaninerna i vilt tillstånd bygger nätverk av kaninhålor där de tillbringar större delen av den tid då de inte betar. Kaninen är ett bytesdjur, vid minsta tecken på fara gömmer den sig. Den stampar med bakbenen i marken för att varna varandra om fara.

Kaninen är ett mycket renligt djur, den putsar genom att klia och slicka på sig. Att putsa varandra är en mycket viktig social sak för flocken.

Kaninen har bra minne.

BUREN 

Burens storlek varierar beroende på hur stor kaninen blir som vuxen.
Vid maxvikt 2kg skall buren vara minst 50x100cm med en takhöjd på minst 50cm.
Mellan 2-3,5kg skall den vara minst ca 65x120cm(0,7m2).
Blir kaninen större än 3,5kg så måste en egen bur byggas då det inte finns burar att köpa som håller den takhöjd kaninen behöver(minst 80cm i takhöjd). Men tänk alltid att ju större desto bättre!
Man bör låta kaninen dagligen komma ut ur buren och motionera på golvet eller ute i koppel och sele.

Kaninen skall ha ett hus att gömma sig i och en hylla att sitta på(kan vara ett hus med platt tak).
Har man flera kaniner skall det finnas en sådan plats till varje kanin.

På bottnen skall man ha någon typ av uppsugande strö, kutterspån, trä- eller papperspellets.

Halm kan också finnas som bäddmaterial. ”Toahörnet ” bör rengöras dagligen och hela buren minst en gång i veckan. Det finns speciella hörntoaletter till kaniner. Buren skall stå torrt och svalt. Ej över 26 grader. Är det riktigt varmt kan man placera en frusen mjölkförpackning i buren som ”svalkare”.

    

FODER

Vatten skall helst ges ur flaska eller tung skål som inte kan vältas. Det skall bytas dagligen, för att det inte skall bli bakterietillväxt. Det allra viktigaste för kaninen att äta är höet(gräs). Det skall finnas i obegränsad mängd. Det bör helst serveras i en höhäck för att inte bli förorenat.

Kraftfoder skall helst vara i pelletsform. Då kan kaninen inte välja bort viss del av näringsämnen som den behöver. Fiberhalten bör vara så hög som möjligt. Om de är ute på vintern behöver de ett fetare foder och ifall det är kallt så bör de ha fri tillgång till kraftfoder. Upp till ca 8 mån ålder kan man ge fri tillgång, sedan skall maten doseras. En fullvuxen kanin behöver inte mer än ett par matskedar dagligen om det är fullgod pellets. Blandningar bör ges som godis/extra tillskott.

Grönsaker(/rotfrukter) skall ges dagligen. Varje gång man ger en ny sort skall man börja väldigt försiktigt så att kaninen inte får diareé(detta gäller även färskt gräs). Isåfall tar man bort den och börjar om när kaninen är helt återställd. Grönsakerna skall vara så fiberrika som möjligt, t ex morotsblast, betblast, maskrosblad och maskrosblommor, kål, persilja, klöver, broccoli (inklusive blad), grön paprika, ärtbaljor (den flata ätbara sorten), brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat. På sommaren kan man använda i stort sett allt som växer på en vanlig sommaräng. Man bör undvika att ge stora mängder av en och samma sak. Variera. En liten mängd frukt och bär kan ges någon gång i veckan. Undvik sockerrika, saltade produkter samt feta nötter och frön. Ger man inte grönsaker dagligen måste man ge extra vitaminer. Salt- och mineralsten kan behövas under sommaren om det är varmt. Kalksten behövs till växande djur. Kaninen är en koprofag, vilket betyder att den äter en del av sin avföring. Detta är nyttigt för kaninen och helt normalt. Man bör ge kvistar och ris som kaninen kan gnaga på för tändernas skull. Brunbarkade lövträd; sälg, asp, vide, fruktträd(obesprutade), lönn mm. Kvistar från blåbärsris, enbärsris, ljung kan också ges.

HANTERING

När man skall lyfta kaninen bör man vara försiktig så att inte ryggen på kaninen skadas. Man får ALDRIG lyfta kaninen i öronen. Tag ett fast grepp i nackskinnet på kaninen och den andra handen under baken på den. Flytta sedan handen från nackskinnet till under bröstkorgen. Prova dig fram när du sitter på golvet så att du känner dig säker med din kanin. Det är också bra om man lär kaninen att ligga på rygg i knäet, då kan det bli lättare att klippa klorna på kaninen. Man bör klippa klorna minst en gång i månaden.

Skall man ha två kaniner bör man kastrera dom. Man kan kastrera både han- och honkaniner. De blir ofta lugnare och man slipper också revirmarkerandet.

DE VANLIGASTE SJUKDOMARNA                                                                                

Växande tänder; beror antingen på för lite stråfoder eller ärftlighet. Tänderna kan klippas av veterinär, men är det ett återkommande problem kan man överväga att operera bort dom

Matvägran kan bero på att kaninen får för lite stråfoder och beror då på för dålig motorik i magtarmkanalen. Tandproblem eller sår i munnen kan också vara en orsak. Även infektioner av olika slag kan påverka kaninens aptit. Om kaninen inte ätit på två dygn - kontakta veterinär.

Pasteurella multocida är en bakerie som alla kaniner bär på. Är kaninen normalfrisk är det iget problem, men sjunker immunförsvaret kan den föröka sig och ställa till problem. Bakterien kan orsaka infektioner i övre luftvägar, livmoder, hud, njurar, urinblåsa, tårkanaler, mellanöra och lungor. Uppsök veterinär om Du observerar flöde från ögon, näsa, vulva, eller om kaninen tappar aptiten, blir dämpad, får diarré, lutar huvudet åt ena sidan, tappar balansen, eller får ansträngd andning. 

Diarré(äkta) är väldigt ovanligt på kanin, men kan vid allvarliga magtarminfektioner leda till döden inom 24 timmar. Den lösare avföringen som kaninen ibland har är vanligen  den blindtarmsavföringen som kaninen  normalt äter upp. Vid längre perioder av smetig avföring, uteslut grönsaker och kraftfoder och ge mer stråfoder.

Förstoppning(trumsjuka); avstannande av mage-tarmrörelserna kan kompliceras av gasbildning och orsakar kaninen mycket smärta. Finns många orsaker men ofta pga av fiberfattig/fettrik kost. Även stress/miljöombyte kan vara en orsak. Tillför stor mängd vätska – kontakta veterinär.

Ohyra, löss och loppor är inte så vanligen förekommande, men det finns kaninskabb som lever i de yttre hudlagren och som måste medicineras bort. Ökad mängd mjäll och håravfall kan vara tecken på kaninskabb. Kontakta isåfall veterinär.


Copyright CRT Zoo i Handen AB